Балканський пиріг «Дізмана» з бринзою та кропом у заливці

Апетитний пиріг «Дізмана»- популярний у балканських країнах пиріг із кульок тіста, всередині з начинкою або без, під ніжною яєчно-молочною заливкою. Ніжно, ситно і дуже смачно! Рекомендую спробувати всім любителям домашньої випічки. Я його приготувала із сирною начинкою та кропом. Дивіться рецепт!

ЗІснує безліч варіантів цього хлібобулочного виробу, як із начинкою, так і без. Причому начинка може бути будь-якою, але здебільшого це розкришений сир або картопляне пюре. Цікавим є і формування пирога — тісто ділиться на невеликі порційні кульки, які укладаються у форму. Зверху заливається яєчно-молочною сумішшю. Мені це нагадало австрійські булочки, які теж заливаються вершками. Сам пиріг виходить неймовірно пишним, ніжним і повітряним. Я часто печу пиріг «Дізмана» без начинки, ми любимо їсти його на сніданок із теплим маслом і джемом.)) Яйце для цього пирога потрібне лише одне, білок — у начинку, а жовток — у суміш для заливання.

Мій  🥨канал у Telegram

Інгредієнти:

Для тіста:

  • Вода тепла 0,5 склянки
  • Молоко тепле 0,5 склянки
  • Борошно пшеничне 3,5-4 склянки
  • Сіль 0,5 чайних ложки
  • Цукор 2 чайних ложки
  • Яєчний білок 1шт.
  • Свіжі дріжджі 15 гр .
  • Рафінована олія 2 ст. ложки

Для начинки:

  • Бринза 250 гр
  • Зелень 1 пучок (начинка; кріп, шпинат, петрушка, кінза)
  • Яєчний білок 1 шт.

Заливка:

  • Кефір 2 ст. ложки
  • Молоко 80 мл
  • Яєчний жовток 1 шт.
  • Олія рафінована 1 ст. ложка

Як приготувати балканський пиріг “Дізмана:

Підготуйте продукти для тіста, начинки та заливки. У начинку, крім бринзи, додають багато зелені, це може бути шпинат, зелена цибуля, кріп, петрушка або кінза.

З’єднайте молоко з теплою водою, додайте сіль і цукор, дріжджі. Перемішайте, щоб дріжджі повністю розчинилися. Покладіть яєчний білок, олію, перемішайте.

Всипайте порціями просіяне борошно, замішуйте тісто. Може знадобитися від 3 до 4 склянок борошна, але не варто занадто крутим робити тісто, воно має бути м’яким і повітряним. Накрийте чистою серветкою і залиште в теплі на 30 хвилин.

ЩЕ ПИРІГ: 🥨 Бездріжджовий пиріг на кефірі з капустою, яйцями та зеленню.

Для начинки розкришіть бринзу руками, додайте дрібно порізаний кріп, білок. Перемішайте.

Розділіть тісто на шматочки однакового розміру. Кожен шматочок розтягніть пальцями, покладіть частину начинки. Це зручно робити тримаючи тісто в руці.

Зберіть тісто в «мішечок», добре скріпіть. Переверніть.

Форму змастіть рослинною олією. Покладіть булочки швами вниз. Діаметр моєї форми — 20 см.

Із кефіру, молока, жовтка та олії приготуйте заливку. Просто збовтайте вилочкою інгредієнти.

Залийте цією сумішшю булочки. Поставте в гарячу духовку (190 градусів) на 30-40 хвилин.

Дізмана готова.

Трохи остудіть у формі, потім перекладіть на решітку або подайте до столу.

ЩЕ ПИРІГ: 🥨 Дріжджовий пишний пиріг з мойвою та кропом

Дуже смачно в теплому вигляді! Пригощайтеся!🥨😋

Оцените статью
Секрет Вкуса
Балканський пиріг «Дізмана» з бринзою та кропом у заливці
Суп гуляш по-венгерски из говядины