Ацецилі в перекладі з грузинської означає «розпатланий», тому всі інгредієнти не ріжуться ножем, а рвуться руками. Одразу хочу сказати різного роду «знавцям і гурманам» кухонь усього світу, що цей грузинський салат «Ацецилі», як борщ в українській кухні — у кожної господині він свій! Запам’ятайте це назавжди, і не тільки щодо цього рецепта!
Я, як людина, яка була в Грузії рази чотири (і буду ще не раз!), скажу, що салат цей у різних регіонах цієї країни я їла в різних варіаціях. Та що там — навіть у ресторанах і кафе одного міста цей салат готують по-різному! Його готують із вареною куркою, копченою куркою, без курки, з іншим м’ясом, додають наршараб, оцет або лимонний сік, у ньому зустрічається і не зустрічається гранат, цибулю в нього смажать або додають свіжу, а то і зовсім подають без цибулі, у нього кладуть гострий перець і не кладуть, додають горіхи і подають без них, баклажани смажать на сковорідці в олії або запікають у духовці. Але те, що цей салат дуже смачний — факт!
Мій канал у Telegram
Інгредієнти:
- Копчена курка (філе, можна замінити на відварене або обсмажене м’ясо) 300 гр
- Волоські горіхи 100 гр
- Зелень кінзи (можна замінити на іншу зелень за смаком) 30 гр
- Гранат (зерна) 30 гр
- Баклажани (великий) 1 шт.
- Болгарський перець (великий) 1 шт.
- Цибуля (у мене біла, можна замінити на ріпчасту або червону) 1 шт.
- Перець чилі (можна замінити на болгарський перець) 0.25 шт
- Часник 3 зубчика
- Гранатовий сироп (соус Наршараб) 1 стол.л.
- Хмелі-сунелі 1 чайн.л
- Сіль за смаком
Маринад:
- Винний оцет червоний (можна замінити на інший оцет за смаком) 3 стол.л.
- Аджика 1 чайн.л.
Як зробити грузинський салат ацецилі :
Підготуйте необхідні інгредієнти за списком.
Баклажан і болгарський перець вимийте, проткніть ножем у кількох місцях. Викладіть овочі на застелене пергаментом деко. Поставте в розігріту до 200℃ духовку і запікайте 30-35 хвилин до м’якості. У процесі запікання овочі переверніть.
Цибулину очистіть, наріжте тонкими півкільцями. У цибулю додайте аджику та винний оцет і перемішайте. Залиште маринуватися на 10 хвилин.
ЩЕ САЛАТ: 🥨 Овочевий салат з куркою не тільки красиво, а й смачно
Копчене куряче філе розберіть руками на довгі тонкі волокна. Копчену курку можете замінити на звичайне відварене, запечене в духовці або обсмажене філе з грудки чи стегна.
Перець чилі очистіть від насіння і наріжте тонкими кільцями. Якщо хочете більш гострий смак салату, насіння залиште. Перець чилі буває двох видів: червоний більш гострий, зелений менш гострий. За бажанням перець чилі можете зовсім не додавати. або замінити його на солодкий болгарський перець.
Часник очистіть і дрібно порубайте. Кінзу вимийте, обсушіть і дрібно наріжте. За бажанням можете замінити або доповнити іншою зеленню, наприклад, кропом, петрушкою або використовувати суміш різних трав.
Волоські горіхи порубайте ножем.
Готові запечені овочі охолодіть очистіть від шкірки. Болгарський перець наріжте соломкою. Баклажан розберіть на тонкі волокна.
У мисці з’єднайте мариновану цибулю, копчену курку, баклажан, болгарський перець, волоські горіхи, гранатовий соус, часник, перець чилі, кінзу та спеції. Все перемішайте і залиште маринуватися на 10-20 хвилин.
Грузинський салат викладіть гіркою на тарілку, посипте зернами граната і подавайте до столу.
ЩЕ САЛАТ: 🥨 Салат з яловичини, огірків, перцю болгарського та цибулі.
Приємного апетиту!